22 Jun, 2021
Lezzet Tutkum
Lezzetin Tutkuyla Buluştuğu Platformumuza Hoşgeldiniz...
×

Aspir Yağı & Faydaları

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Aspir yağı, ayçiçeği benzeri bir bitkiden elde edilen, yüksek oranda çoklu doymamış yağ oranına sahip bir yağdır. Çoklu doymamış yağ asitlerinin öneminin ortaya çıkmaya başladığı 1970’li yıllardan itibaren, aspir yağı da yavaş yavaş popülerliğini arttırmıştır. Sağlık için, cilt ve saç güzelliği için kullanımının giderek artması ile, aspir yağı da günümüzde daha fazla kullanılan bir yağ olmayı başarmıştır. 

Bu yağı, kozmetik cilt bakım ürünlerinde de popüler bir bileşen olarak kullanılır. Cilt için potansiyel faydaları olduğu belirtilse de, bu konuda bilimsel çalışmaların sayısı yetersizdir. Yine de, aspir yağı pek çok sağlık yararı ile farklı şekillerde kullanılmaktadır. Bu yazıda, aspir yağının ne olduğu, nasıl kullanıldığı, ne işe yaradığı, cilt ve saç güzelliği için kullanımı ve olası yan etkilerinden bahsedeceğiz. Hadi başlayalım! 

Aspir Yağı Nedir?

“Carthamus tinctorius” adı verilen sarı ve turuncu renkleri olan parlak bir bitki olan aspir bitkisinden elde edilen aspir yağı, bitkinin tohumlarından elde edilmektedir. Yemeklik versiyonu, bitkinin preslenmiş tohumlarından elde edilir ve kalın bir sıvı formdadır. Bazen, aromaterapide kullanılan diğer uçucu yağlar ile birlikte, taşıyıcı yağ olarak da kullanılmaktadır. Uçucu yağ olarak kullanılan aspir yağı ise; bitkinin çiçekli ve yapraklı kısımlarının damıtılıp preslenmesi ile elde edilir. Bu versiyonu, yemeklik versiyonu kadar yağlı bir dokuya sahip değildir ve cilde doğrudan uygulamadan önce, mutlaka başka bir yağ ile seyreltilmelidir. 

Tarihte uzun ve zengin bir geçmişe sahip olan aspir yağı; Mısır’da tekstil ürünlerinin boyalarında önemli bir bileşen olarak kullanıldıktan sonra, zaman içinde kullanımı da yaygınlaşmaya başladı. Eski Mısır’da, mumyaların aspir yağı ile boyanmış çarşaflar ile sarıldığı bilinmektedir. Bu yağ, Amerikan yerlileri arasında Hopi kabilesinde de popüler bir yağdı. Alternatif tıpta kullanımı ise; genellikle yüksek ateş, sarılık, balgam söktürücü, panik atak, kızamık ve çeşitli cilt sorunlarına dayanmaktadır. Aspir yağının, bu koşulları sakinleştireceğine inanılmaktaydı. 

İlk kez 14. yüzyılda Eski Mısır’da kullanılan aspir yağı, günümüzde zengin bir kullanım alanı ile karşımıza çıkmaktadır. Gelin isterseniz, aspir yağının ne işe yaradığına geçmeden önce, nasıl ve nerelerde kullanıldığına bir bakalım… 

Aspir Yağı Nasıl Kullanılır?

Aspir yağı; cildi nemlendirmek, daha yumuşak bir cilt dokusu yaratmak, egzamayı tedavi etmek, akne ve sivilce problemlerini azaltmak, saç köklerini güçlendirmek için topikal olarak kullanılmaktadır. Çoğu durumda, diğer uçucu yağlar ile seyreltilerek kullanılmaktadır. 

Bununla birlikte aspir yağı, aromterapi masaj yağlarında da kullanılır. Yağsız ve hafif formda bir taşıyıcı yağ olduğundan, diğer aromaterapi yağları ile birlikte karıştırılarak; canlandırıcı ve yenileyici bir masaj yağı hazırlanarak cilde masaj yapılabilir. Cilde ve saça uygulayacaksanız da yine diğer yağlar ile seyreltilerek kullanılması gerekmektedir. 

Aspir Yağı Sivilcelere İyi Gelir Mi?

Sivilce sorunu yaşayan kişilerde, cilt yüzeyine yağ sürme fikri kulağa biraz tuhaf ve korkutucu gelse de, yapılan araştırmalar aspir yağının komedonojik olmadığını bulmuştur. Yani, gözenekleri tıkamamaktadır. Aspir yağı; sivilce ve akne lekelerinin tedavisinin dışında, iltihaplanma karşıtı etkileri ile sivilcelerin hafifletilmesi için de kullanılabilir. Gece boyunca cilt yüzeyinde bırakarak, sivilce lekelerinin görünümünün hafifletilmesinde de yardımcı olabilir. Dilerseniz; biraz yulaf ezmesi ve bal ile karıştırarak, sivilce karşıtı bir maske olarak da kullanabilirsiniz. 

Aspir Yağının Faydaları 

-Egzama Tedavisinde Etkilidir

Aspir yağı, yaygın olarak görülen bir cilt rahatsızlığı olan egzama tedavisinde kullanılabilen yağlardan biridir. Şiddetli egzama vakalarında ilaç kullanımı gerekebilir; ancak daha hafif vakalarda antioksidan yönünden zengin olan aspir yağı kullanılabilir. Aspir yağını egzama tedavisinde kullanmak için; başka bir uçucu yağ ile seyrelterek, günde 1-2 kez topikal olarak sorunlu bölgelere uygulayabilirsiniz. 

-Yaşlanma Belirtilerini Yavaşlatır

Yaşla birlikte, cilt hücreleri de elastikiyetini kaybetmeye başlar. Bu da, zaman içinde ciltte sarkmalara, ince çizgi ve kırışıklıklara neden olur. Cildi besleyici bir yağ olan aspir yağı; ciltte nem kaybının azalmasını engellemeye yardımcı olur ve bu sayede, ciltteki kırışıklık görünümü azalır. 

-Metabolizmayı Güçlendirir

Aspir yağının metabolik sağlığı iyileştirdiği ile ilgili bilimsel çalışmalar mevcuttur. Ayrıca, linoelik asit içeriği ile antioksidan da olan aspir yağı, vücutta inflamasyonu azaltarak, sağlıklı bir metabolizma sağlamaktadır. 

-Obezite Riskini Azaltır

Amerika’da yapılan bir çalışmada; günlük olarak tüketilen smoothie’lerin içerisine bitkisel bir yağ kaynağı olarak aspir yağı eklendiğinde, obezite ve kardiyovasküler hastalıklar riskini azalttığı görülmüştür. 

-Vücutta İltihaplanmayı Azaltır

Yüksek oranda linoleik asit içeriği ile iyi bir antioksidan olan aspir yağı; düzenli kullanımda vücuttaki kronik inflamasyonu azaltmaktadır. Bununla birlikte; kanser riski, vücut yağları, kalp hastalığı ve şeker hastalığı riskinde de azalma sağlamaktadır. 

-Kalp Sağlığı İçin Faydalıdır

Aspir yağının kötü kolesterol seviyelerini düşürdüğünü gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu da, kalp sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Kalp hastalığı riskindeki artış, kötü kolesterol seviyeleri ile bağlantılı olduğundan, düzenli kullanımda aspir yağı kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayabilmektedir. 

-Sağlıklı Yağ Asitlerinin İyi Bir Kaynağıdır

Zengin doymamış yağ asitlerinin iyi bir kaynağı olan aspir yağı; hafızayı güçlendirmek ve vücuttaki hormon dengesini korumak için oldukça faydalıdır. Ayrıca, içerdiği A, D, E ve K vitaminleri ile de vücut için oldukça önemlidir. 

-Şeker Hastalığına Karşı Koruyabilir

Yapılan bir çalışma, aspir yağının düzenli kullanımda vücutta kan şekeri seviyelerini dengelediğini göstermiştir. 

-Cilt Kuruluğunu Giderir

İltihaplı cilde uygulandığında, yatıştırıcı etkiye sahip olan aspir yağı, aynı zamanda cildin nemini korumak ve arttırmak için de faydalıdır. Pek çok kozmetik bakım ürünün içerisinde kullanılan aspir yağı; içerdiği E vitamini ile vücutta hücresel hasarın önlenmesine de yardımcı olur. Aspir yağının cilde faydaları bu kadarla da sınırlı değil. Gelin isterseniz, cilt ve saç sağlığı için faydalarına biraz daha yakından bakalım… 

Aspir Yağı Cilt ve Saç İçin Kullanımı 

Genel cilt güzelliği ve sağlıklı bir cilt görünümü için, omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin önemi büyüktür. Sağlıklı yağ asitlerinin iyi bir kaynağı olan aspir yağı; cildin farklı katmanlarındaki iltihaplanmanın azalmasına da yardımcı olur. Bu yağı cildinize topikal olarak uygulayarak, iltihaplanmaya bağlı cilt problemlerinin belirtilerini en aza indirebilirsiniz. 

20 ve 30’lu yaşlarınızdaysanız, cildinizde sivilce lekeleri, kırışıklık gibi sorunlar başlamış olabilir. Cildinizi daha ışıltılı ve parlak göstermesinin yanında, düzenli olarak topikal kullanımında cilt lekeleri ile mücadele etmenize yardımcı olabilir. Cilt üzerinde rahatlatıcı etkiye sahip olan bu yağ; cildin suyu tutmasına yardımcı olduğu için, nemini tutmasında da faydalıdır. Düzenli kullanımda, daha yumuşak, parlak ve pürüzsüz bir cilt görünümü sağlar. 

Cilt için faydalarının dışında, aspir yağı saç sağlığı ve güzelliği için de oldukça faydalıdır. Protein kaybını önlemeye yardımcı bu yağ; iyi bir E vitamini kaynağı olduğundan, saçın nemini korumasına ve saç köklerindeki kan akışını arttırmaya yardımcı olur. Bu sayede, düzenli kullanımda saçların daha hızlı uzamasını ve daha sağlıklı görünmesini sağlar. 

Benzer Paylaşımlar
Aynı Kategorideki Benzer Paylaşımlar
5
Lezzet Tutkum
20
Aslında Tam Bir Şifa Kaynağı Olduğunu Bilmediğiniz Uçuş Uçuş Bir Ot: Karahindiba İçeriği Görüntüle
5
Lezzet Tutkum
8
Ghee (Sade Yağ) Nasıl Yapılır? İçeriği Görüntüle
5
Lezzet Tutkum
33
Siyah Sarımsak: Cilt Dostu Kanser Düşmanı! İçeriği Görüntüle
Tarif Gönder
Lezzet İçerikleri
En Son İçerikler